De therapiehond.

Therapiehonden mogen enthousiast zijn, maar moeten ook rust uitstralen wanneer dat van ze verlangt wordt. Ze moeten veel kunnen verdragen. Communiceren intuÔtief (telepathisch) waardoor ze je stemming feilloos aanvoelen. Daarnaast hebben ze een heerlijke zachte vacht die uitnodigt tot aaien en/of te knuffelen. Hierdoor ontstaat er rust en verminderd de spanning of stress. Honden veroordelen je niet meteen, je kan lekker jezelf zijn bij hen. Ze staan altijd te popelen om samen met jou iets te gaan doen, ze geven je een gevoel van veiligheid.

In het algemeen heeft een therapiehond vaak positieve effecten op de volgende gebieden: Rustgevend en ontspannend; Geven van meer zelfvertrouwen; Bevordert de onafhankelijkheid (zelfstandigheid); Vergroot de mobiliteit; Bevordert de communicatie en interactie met anderen; Stimuleert tot activiteiten.

Dit zijn allemaal eigenschappen die binnen een therapie uitermate belangrijk zijn.

Wat zijn de mogelijkheden van een therapiehond.

Een therapiehond kan worden ingezet op een individuele cliŽnt afgestemde therapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciaal voor deze therapie geselecteerde hond. Hierbij kan oa. gedacht worden aan het inzetten van een therapiehond bij: Dyslexie; autisme; ADHD; dementie; verstandelijke beperking; PDD-NOS; gedrag-, dwang- , angst- en hechtingsstoornis.

 

Wat zijn de eisen waaraan een therapiehond moet voldoen.

De certificering.

De honden moeten meer tolerant zijn dan de doorsnee huishond. Ze moeten van veel lichamelijk contact en aanraking houden. Niet terughoudend zijn. De honden worden volgens zeer strenge criteria getest op hun gedrag. Je kan hierbij denken aan zijn gedrag naar mensen toe; angst/schrik prikkels en het herstel hierop; zijn reactie op vreemde geluiden; zijn reactie op vreemde voorwerpen; zijn reactie op dreiging (aanstaren, inlopen); appel; contact baas/hond enz. Daarnaast krijgt de eigenaar veel theorie, over hondengedrag, hondentaal, lichaamstaal enz.

Wanneer u meer informatie zoekt wat hier niet te vinden is, geeft dit dan aan mij door. Dan kan ik toch proberen om deze informatie voor u te verzamelen en aan u door geven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Free counter and web stats